Kunstgebit gewenning

Wennen aan een nieuw kunstgebit

U heeft een nieuw kunstgebit.

Dat is een hele verandering, want uw nieuwe kunstgebit speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien zijn uw nieuwe kunsttanden erg belangrijk voor uw uiterlijk. Uw tanden zijn immers belangrijker dan het duurste sieraad.

Wennen aan uw nieuwe kunstgebit

Uw nieuwe kunstgebit zit waarschijnlijk niet meteen lekker. Het is nieuw en vooral anders. En daaraan is het even wennen. In het begin zult u misschien wat problemen ondervinden. Repadent zal u bij eventueel voorkomende problemen goed begeleiden, zodat u zo snel mogelijk aan uw nieuwe tanden en kiezen gewend bent.

 

Uiterlijk

Als men in de spiegel kijkt, is het een aangename verrassing. Uw bovenlip kan wat ‘voller’ zijn en uw gezicht wat minder ingevallen. Door de betere lipvulling met mooie frisse en natuurlijke tanden met een aangepaste beethoogte krijgt u weer een jeugdiger uitstraling en door de sublieme pasvorm krijgt het nieuwe kunstgebit weer een betere functie. En wie wil dat nu niet?

 

Pijn

Het dragen van uw nieuwe kunstgebit kan in het begin wat gevoelig zijn. Voor een goed resultaat is het echter belangrijk dat u uw kunstgebit in uw mond houdt. Probeer er direct mee te praten en te eten. Doordat uw kunstgebit gemaakt is om goed te blijven zitten kan het soms zijn dat deze op sommige plaatsten te strak zit en er drukplaatsen ontstaan. Door kleine en eenvoudige correcties aan uw kunstgebit kan Repadent deze pijn wegnemen. Vijl of schuur nooit zelf aan uw kunstgebit!

 

Eten

Eten met uw nieuwe kunstgebit is in het begin wat onwennig. Zeker in het begin zult u wat voorzichtiger moeten doen. U ervaart zelf het beste wat u er wel en niet mee kan doen. Neem de eerste dagen zacht voedsel, zoals puree, gehakt en zacht fruit. Probeer enkele dagen daarna bijvoorbeeld een stukje vis en/of een aardappel. Weer later kunt u wat harder voedsel eten zoals vlees of een appel.

 

Praten

Met uw nieuwe kunstgebit praat u in het begin misschien wat onwennig. U slist bijvoorbeeld. Of bepaalde klanken klinken anders dan u gewend was. Het is alsof u met een volle mond praat. Dit is normaal. Uw mond moet nog even wennen aan uw nieuwe kunstgebit. Meestal gaat het na enkele dagen een stuk beter. Oefen extra met die woorden of letters die nog niet helemaal naar uw zin klinken.

 

Reinigen van uw kunstgebit

Wij raden aan om, net als bij natuurlijke tanden en kiezen, uw kunstgebit goed te verzorgen. Als u het niet elke dag schoonmaakt, blijven er voedselresten en tandplaque achter. Zowel op uw kunstgebit als eronder. Als u die niet verwijdert, kan uw tandvlees op den duur gaan ontsteken. Reinig uw kunstgebit daarom zorgvuldig na iedere maaltijd. Gebruik een speciale protheseborstel, bijvoorbeeld van Lactona of Oral-B, en water met vloeibare zeep om etensresten goed te verwijderen.

Gebruik géén tandpasta maar een speciale kunstgebit reiniger of vloeibare afwasmiddel. Een schoon kunstgebit voelt altijd glad aan. Pas op dat het gladde gebit tijdens het reinigen niet uit uw handen glipt: het kan wellicht stuk vallen. Vul voor de zekerheid eerst de wasbak met water en reinig uw kunstgebit daarboven. Mocht het dan vallen, is de kans op breuk een stuk kleiner.

 

Kunstgebit controle elke 2 jaar

Om pijn te voorkomen en om loszitten van uw kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te raden om regelmatig op controle naar Repadent te gaan. Ga ook als u geen klachten heeft. Het slinken van uw kaken gaat heel ongemerkt. Het zal u in eerste instantie dus niet opvallen. Uw tandprotheticus kan uw kunstgebit weer goed passend maken.

Of hij kan u op tijd aanraden een nieuw kunstgebit te nemen (meestal na een jaar of vijf), want ook een kunstgebit kan verslijten. De tandprotheticus controleert bovendien of uw mond nog goed gezond is. Vooral mensen met een slecht passend kunstgebit of mensen die hun kunstgebit al jarenlang dragen, kunnen klachten krijgen.

 

Kleefpasta’s, kleefpoeders en andere hulpmiddelen

Er zijn allerlei kleefpasta’s, kleefpoeders en ‘voeringen’ op de markt om een kunstgebit meer houvast te geven. Die middelen zijn eigenlijk allemaal noodoplossingen. De oorzaak van het probleem wordt niet echt weggenomen. Doe nooit watjes onder uw kunstgebit. Uw kaken gaan daarvan alleen maar sneller slinken.

 

Wat als uw huidige kunstgebit te los zit?

Maak dan een afspraak voor een intakegesprek bij Repadent. Onze tandprotheticus ziet meestal direct wat er aan de hand is en kan u een goed advies geven. Misschien bestaat er een mogelijkheid implantaten te plaatsen waarop uw kunstgebit vastgeklikt wordt.

 

Afspraak

Wilt u weer een mooi en goed passend kunstgebit? U kunt uw afspraak voor een GRATIS intake gesprek laten inplannen middels onderstaand formulier